יום רביעי , מאי 1 2024
עידן האי-ודאות, טוביאס הירטר, ספרי עליית הגג

עידן האי-ודאות

כשהיסטוריה, רכילות ופיזיקה נפגשים…

עידן האי־ודאוּת – איך גילו הפיזיקאים את עולם הקוונטים 1945-1895

מאת טוֹבּיאס הירטר

מגרמנית: אביעד שטיר            ספרי עליית הגג

382 עמודים   מחיר קטלוגי 112 ₪    עיצוב עטיפה ענת קמינצקי

"תארו לעצמכם שאתם מגלים יום אחד כי העולם שבו אתם חיים מתפקד אחרת לחלוטין ממה שחשבתם עד כה. הבתים, הרחובות, העצים והעננים אינם אלא תפאורה, שאותה מניעים כוחות שבקיומם לא הבחנתם מעולם."

בדיוק כך קרה לפיזיקאיות ולפיזיקאים לפני מאה שנה. היה עליהם להסכין עם העובדה שמאחורי המושגים והתיאוריות שבאמצעותם הם ראו את העולם שוכנת מציאות עמוקה יותר, ופעולתה עליהם היתה כל‑כך מוזרה עד שפרץ ויכוח בשאלה אם בכלל אפשר עדיין לדבר על "מציאות".

איך הגיעו הפיזיקאיות והפיזיקאים למצב הזה ואיך התמודדו איתו ‑ זהו הסיפור המסופר כאן. בסופו העולם יהיה אחר: הפיזיקאים עתידים לא רק לראות את העולם באור אחר, אלא גם לשנות אותו מן היסוד.

כל המדענים הגדולים האלה: מקס פּלנק, מארי קירי, אלברט איינשטיין, נילס בּוֹהר, מקס בּוֹרן, אֶרְווין שְרֵדינְגֶר, ורנר הַייזנבּרג… וכל המושגים האלה: רדיואקטיביות, תורת היחסוּת, E = mc2, מכניקת הקוונטים, דוּאליוּת גל-חלקיק… פתאום, עם הפיזיקה המודרנית הזאת, כל מה שמאז ימי ניוטון היה כל־כך ברור, כל־כך וַדָאִי, עכשיו כבר לא כל־כך ברור או וַדָאִי. כי מה שקורה בעולם האטומים, אומרים לנו הפיזיקאים, לא דומה לְמה שקורה בעולם המוּכּר לנו בחיי היומיום.

אבל מה בדיוק קורה שם, בעולם ה"אטומי" הזה? טוב, על זה לא כולם ממהרים להסכים… מי הגה את הרעיונות הפיזיקליים החדשניים, על מה התווכחו המדענים, וגם מי התווכח עם מי – לרבים מאיתנו כל זה קצת מעורפל.

מה גם שהכל התרחש תוך חצי־מאה של תהפוכות פוליטיות וחברתיות אדירות: למן הניסויים הראשונים ברדיואקטיביות של מארי קירי, שגרמו בסופו של דבר למותה מסרטן, ועד פצצות האטום שהוטלו על הירושימה ונגסאקי וקטלו מאות אלפי בני־אדם, האנושות עברה שתי מלחמות עולם.

התברר שהמדע עשוי להביא להישגים מופלאים, אבל עלול גם לאפשר אסונות נוראים.

עידן האי־ודאוּת עושה לנו סדר בכל השמות והמושגים שעיצבו את תפיסת העולם הפיזיקלית שלנו מתחילת המאה ה-20 ועד היום. והוא עושה את זה בסיפור מרתק להפליא, כמעט מותחן בלשי. בדרך אנחנו לומדים על פיזיקה, על פוליטיקה, על גברים ונשים, ומגלים עד כמה גם מדענים גדולים הם רק בני־אדם, אנושיים יותר או פחות, מוסריים יותר או פחות. ובתוך כל האי־ודאוּת דבר אחד ברור: כשמתחילים לקרוא את הספר הזה, קשה להניח אותו מן היד.

טוֹבּיאס הירְטֶר למד מתמטיקה ופילוסופיה במינכן ובבּרקלי. הוא כותב על מדע ופילוסופיה עבור עיתונים ומגזינים שונים מאז שנת 2000, שימש כעורך בכתב־העת MIT Technology Review והוא מייסד־שותף של המגזין הפילוסופי Hohe Luft. הירטר מתגורר במינכן.

יש לבדוק גם

הטעות הגדולה של איינשטיין

  הטעות הגדולה של איינשטיין חייו של גאון לא מושלם מאת דייוויד בּוֹדאניס מאנגלית: חיים …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.