יום רביעי , אוקטובר 4 2023
פסטיבל הג'אז הפולני

פסטיבל הג'אז הפולני

 

פסטיבל הג'אז הפולני בת"א | 17-19/10

במועדון הגריי תל אביב, אבן גבירול 30

שלושה ערבים של מופעי ג'אז עם מיטב אמני הג'אז הפולנים והישראלים, שיתופי פעולה מיוחדים והפקות מקור ייחודיות לפסטיבל, בהפקתם המשותפת של מכון אדם מיצקייביץ' בפולין, המכון הפולני ת"א וקהילת הג'אז הישראלית. 

מנהל הפסטיבל: ברק ויס.

 

בין המשתתפים: Maciej Sikała Trio – מאצ'י שיקאווה, מחשובי הסקסופוניסטים בג'אז האירופאי, רביעיית החצוצרן פיוטר שמידט – Piotr Schmidt, שלישיית הפסנתרן פאבל תומאשבסקי – Paweł Tomaszewski, הסקסופוניסטKuba Więcek – קובה ויינצק, מהכוחות העולים בג'אז העולמי, עומרי מור, הדר נויברג, אריאל ברט, אנסמבל כלי קשת בניצוח מאסטרו מרק וולוך ועוד.

בתכנית: הופעות של הרכבי ג'אז פולנים מובילים בהופעות בכורה בארץ, שיתופי פעולה ישראלים-פולנים, עיבודי ג'אז למוזיקה של צביקה (הנריק) פיק, עיבודי ג'אז למזורקות ופולונזים של פרדריק שופן, ושיתוף פעולה רביעיית ג'אז פולנית ואנסמבל כלי מיתר ישראלי למוזיקה המזוהה עם מיילס דייויס.

 

מאז שנות ה־60, אז סימל הג'אז בפולין את השאיפה לחירות מהמשטר הקומוניסטי, הפכה פולין למעצמת ג'אז ונשמרה ככזו עד היום – עם סצנת ג'אז פולנית שהיא מהאיכותיות והחשובות בעולם. למרות זאת, קהל חובבי הג'אז בישראל כמעט ולא נחשף אליה. המכון הפולני ת"א, מכון אדם מיצקייביץ' בוורשה וקהילת הג'אז הישראלית, הרימו בשנת 2020 את הכפפה וייסדו את פסטיבל הג'אז הפולני בתל אביב. הפסטיבל השנה יפנה את הזרקור על האמנים, ההרכבים והמוסיקה המשובחת של הג'אז הפולני, לצד עיבודים מיוחדים של הרכבים ישראלים מובילים למלחין הפולני פרדריק שופן וליוצר הישראלי יליד פולין, צביקה פיק

 

פסטיבל הג'אז הפולני, שזו שנתו הרביעית, יתקיים במועדון הגריי תל אביב. את הפסטיבל תפתח שלישיית הסקסופוניסט מאצ'י שיקאווה, מהחשובים בנגני הסקסופון באירופה. זה יהיה הביקור הראשון בישראל לשיקאווה. 

הכנר אדם באודיך, מחשובי נגני הכינור בג'אז, יגיע לראשונה לישראל, ויפגוש את הפסנתרן יותם ישי, הפועל ומתגורר בניו יורק. 

אל רביעיית החצוצרן פיוטר שמידט יצטרף אנסמבל כלי מיתר בניצוחו של מאסטרו מרק וולוך, ויחד הם ינגנו עיבודים שנכתבו במיוחד לפסטיבל, למוזיקה המזוהה עם מיילס דייויס. 

הפסנתרן והמלחין פאבל תומשבסקי ינגן, יחד עם הטריו שלו, מוזיקה מאלבומיו האחרונים. 

 

גם השנה ימשיך הפסטיבל במסורת "מאלתרים שופן": הפקות מקור של הרכבים ישראלים איכותיים ומגוונים המפרשים בצורה ייחודית את הקומפוזיציות הנצחיות של המלחין הפולני הנודע פרדריק שופן. השנה יעשה זאת הטריו של הפסנתרן הנהדר עומרי מור, שישלב בין אלתורים על המזורקות והפולונזים של שופן לבין שירים של גרשווין, קול פורטר ועוד מלחינים מספר השירים האמריקאי הגדול. 

הפקת מקור נוספת- פרוייקט צביקה פיק – של רביעיית הדר נויברג ואריאל ברט, תנגן עיבודי ג'אז מיוחדים למוזיקה האלמותית של היוצר הישראלי יליד פולין צביקה (הנריק) פיק. 

מטה מצורפת התכנייה המלאה.

 

ברק ויס, מנהל הפסטיבל: ״זו הפעם הרביעית בה מתקיים פסטיבל הג'אז הפולני בתל אביב, והוא הופך בבטחה לאחת מנקודות הציון של סצינת הג'אז בתל אביב. קהל חובבי הג'אז בישראל יוכלו להנות מכמה מההרכבים היצירתיים והמשפיעים בסצינת הג'אז האירופאית, בהופעות בכורה ארציות, הפקות מקור מיוחדות לפסטיבל ושיתופי פעולה מרתקים בין אומני ג'אז פולנים לישראלים. ובהן עיבודים ייחודיים למוזיקה של פרדריק שופן, צביקה פיק ומיילס דייויס." 

 

המכון הפולני ת"א הינו גוף דיפלומטי תרבותי שמטרתו להציג בפני הקהל הישראלי את התרבות הפולנית העכשווית. המכון, הפועל תחת משרד החוץ של פולין, יוצר שיתופי פעולה עם מוסדות החינוך והתרבות המובילים בישראל ליצירת אירועים, פסטיבלים ופעילויות בתחומי האמנות, המחול, התאטרון, ההיסטוריה, המדע, הקולנוע והעיצוב, סדנאות, אירועים ומפגשים בין יוצרים ישראלים ופולנים, בכדי לאפשר שיח רב-תרבותי תוך הפריה הדדית והתייחסות עמוקה לעבר המשותף ולעתיד המשותף. 

 

מכון אדם מיצקביץ' (Adam Mickiewicz Institute) הנו מוסד תרבות לאומי ששליחותו היא לחזק ולחשוף את הנציגים המרכזיים של תרבות פולין באמצעות השתתפות פעילה בחילופי תרבות בינלאומיים, בהתאם למדיניות החוץ של ממשלת פולין. המכון מנהל פרויקטים בתחום התרבות בשבעים מדינות ברחבי העולם על פני 6 יבשות, אליהם נחשפו למעלה מ-60 מליון איש. האתר Culture.pl שמפעיל המכון מספק מידע עדכני על אירועי תרבות פולנים ברחבי העולם. מכון אדם מיצקייביץ' נתמך ע"י משרד התרבות והספורט של פולין.

 

קהילת הג'אז הישראלית הינה התארגנות וולונטרית של אלפי חובבי ג'אז, אשר החלה את פעילותה לפני 7 שנים ופועלת לספק את צורכי הג'אז של חובבי הג'אז, שלא מקבלים מענה בפסטיבלי הג'אז בישראל ובהופעות למטרות רווח של מפיקים. בשנות פעילותה, קהילת הג'אז הביאה לארץ עשרות מופעי ג'אז עולמי איכותיים והפיקה מופעים עם מיטב אומני הג'אז הישראלים, והכל ללא פשרות אומנותיות וללא שיקולי רווח. בנוסף, היא מקיימת, הרצאות בנושאי ג'אז, מפגשים עם אומני ג'אז בינלאומיים ועוד. 

 

תכניית פסטיבל הג׳אז הפולני ה-4

 

יום שלישי, 17.10

20:00 – שלישית מאצ'י שיקאווה – Maciej Sikała Trio: 

בכורה ארצית

הסקסופוניסט והמלחין מאצ'י שיקאווה Maciej Sikała הוא מנגני הסקסופון המוערכים באירופה כולה. בנגינתו ניתן לשמוע השפעות של הג'אז הספיריטואלי של ג'ון קולטריין, בילי הרפר ואחרים, אך גם את האסתטיקה של המוזיקה הקלאסית. 

נגינתו של שיקאווה מרגשת, חמה, אמיצה וחדשנית. 

למרות ששיקאווה מרבה להופיע בבמות המרכזיות באירופה ובעולם, זו תהיה הפעם הראשונה בה הוא ינגן בישראל. שיקאווה הקליט אלבומים רבים ובהרכבים שונים, אך ההרכב האהוב עליו ביותר הוא הרכב ה-Power Trio – שלישייה ללא כלי הרמוני כפסנתר או גיטרה. בהרכב זה הקליט עד כה 6 אלבומים, ואיתו הוא יגיע להופעת הבכורה בישראל. 

שיקאווה החל את דרכו בהרכב הפולני פורץ הדרך Miłość ("אהבה") שפעל בשנים 1988-2002 ובה ניגן עם מי שהיום נחשבים למרכזיים בסצינת הג'אז הפולנית, וביניהם הפסנתרן הנודע לשק מוזדזר Leszek Możdżer

Maciej Sikała – Soprano and Tenor Saxophones; Wojciech Pulcyn – Double Bass; Sebastian Frankiewicz – Drums

 

21:55 – פרוייקט צביקה פיק – רביעיית הדר נויברג ואריאל ברט

הפקה מיוחדת לפסטיבל

 

הזמר והמלחין צביקה פיק, שנפטר לפני קצת יותר משנה, היה אחד מעמודי התווך של הפופ והרוק הישראלי, וכתב כמה מהקלאסיקות הגדולות של המוזיקה הישראלית.

צביקה פיק נולד בשנת 1949 בשם הנריק פיק בעיר ורוצלב שבפולין, וכשהיה בן שמונה עלה עם הוריו לישראל.

בפרוייקט המיוחד לפסטיבל הג'אז הפולני, רביעייה בהובלת שתיים מהיוצרות החשובות בסצינת הג'אז הישראלית – הדר נויברג ואריאל בארט  – תנגן עיבודים מיוחדים לכמה מהקלאסיקות האלמותיות שהלחין פיק.

החלילנית והמלחינה הדר נויברג מופיעה דרך קבע עם פרוייקטים שלה על במות מועדונים ופסטיבלים חשובים בעולם. יצירתה משלבת בין ג'אז למוזיקת עולם – מפרס ועד ספרד. נויברג גם משתפת פעולה עם אומנים בינלאומיים חשובים וביניהם הפסנתרן הנודע צ'אנו דומינגז.

נגנית המפוחית הכרומטית והמלחינה אריאל ברט, היא נציגת דור ההמשך של אומני הג'אז הישראלים. כבוגרת הניו סקול היוקרתי בניו יורק, ועם שני אלבומים תחת שמה ובהם יצירות מקוריות פרי עטה, ברט נחשבת לאחת מנגני מפוחית הג'אז המובילות בעולם.
בישראל היא הופיעה עם טובי האומנים בישראל כמו שלמה גרוניך, מיקי גבריאלוב, אחינועם ניני וכסולנית עם תזמורת ירושלים מזרח ומערב.

 

הדר נויברג – חליל ועיבודים;  אריאל ברט – מפוחית; דויד מיכאלי – קונטרבס; עמיר בר-עקיבא – תופים

 

יום רביעי, 18.10

20:00 – משופן ועד גרשווין – שלישיית עומרי מור מנגנת שופן ועוד. "מאלתרים שופן"

הפקה מיוחדת לפסטיבל

 

עומרי מור, פסנתרן ומוזיקאי רב תחומי, הוא אחד מהקולות המובילים והמקוריים בסצינת המוזיקה העכשווית, ולאחד משגריריה המובהקים של הסצינה הישראלית בעולם.

מור משלב שפות מוזיקליות שונות, ג'אז, מוזיקה אנדלוסית צפון אפריקאית ומוזיקה קלאסית, לכדי אמירה ייחודית מרתקת.

במופע מיוחד לפסטיבל הג'אז הפולני, שלישיית עומרי מור תצא למסע המשלב ביד אומן בין פרשנות אישית למזורקות, ואלסים ופולונזים של פרדיריק שופן לבין לחנים מוכרים מספר השירים האמריקאי הגדול – גרשווין, קול פורטר, אירווין ברלין ועוד.

שלישיית עומרי מור תדלג בצורה חלקה בין המקור לאלתור, ובין סגנון לסגנון – רומנטיקה, אימפרסיוניזם, ג'אז ובלוז ומוזיקה אנדלוסית – ותצבע את המוזיקה של פרדריק שופן בצבעים חדשים, מקוריים ומפתיעים.

 

21:55 וירטואוזיות אלגנטית – הסקסופוניסט Kuba Więcek פוגש את הפסנתרן יותם ישי

הפקה מיוחדת לפסטיבל ובכורה ארצית

 

הסקסופוניסט הצעיר קובה ויינצק כבר לא נחשב רק לכוח עולה רק בפולין, אלא באירופה כולה. ויינצק הוא תלמידם של הסקסופוניסטים לי קוניץ וסטיב להמן. הוא הספיק להשתתף ולזכות בתחרויות ג'אז שונות, להופיע על במות ג'אז נחשבות ברחבי העולם, ואף  נבחר לנגן ביריד הג'אז החשוב בעולם Jazzahead.

ויינצק הוציא עד כה שני אלבומים. אלבום הבכורה של הטריו שלו – Another Raindrop זיכה אותו בפרס ה Fryderyk ("הגראמי" הפולני) על אלבום הבכורה הטוב ביותר בתחום הג'אז, ואלבומו השני, זכה בתואר "אלבום הג'אז של השנה".  

ויינצק שואב השראתו ממקורות הג'אז, כמו גם ממקורות אחרים, כמוזיקה אלקטרונית וקניה ווסט.

הפסנתרן והמלחין הישראלי יותם ישי, חי ופועל בניו יורק. ישי הוא בוגר ביה"ס למוזיקה ברקלי ובעל מועמדות לגראמי. עד כה,  ישי הוציא לאור שלושה אלבומים תחת שמו.

בלחניו, ישי משלב את מסורות הג'אז עם הכשרתו הקודמת כפסנתרן קלאסי. במיוחד הוא מושפע מהאימפרסיוניזם של קלוד דביסי

שני המוזיקאים הצעירים המוכשרים האלה יופיעו לראשונה יחד אצלנו, בפסטיבל הג'אז הפולני, וינגנו לחנים פרי עט של השניים, כולל כאלה שנכתבו במיוחד להופעה הזו.

 

יום חמישי, 19.10

20:00 – Miles Ahead – רביעיית פיוטר שמידט ואנסמבל כלי מיתר מנגנים מיילס דייויס

הפקה מיוחדת לפסטיבל ובכורה ארצית

 

החצוצרן ומנהיג ההרכבים ד"ר פיוטר שמידט נחשב כבר למעלה מעשור לאחד מהחצוצרנים המובילים באירופה. דורג במקום השלישי במשאל שערך מגזין הג'אז האירופי החשוב Jazz Forum ואלבומו האחרוןKomeda Unknown 1967  נמנה עם אלבומי השנה בכמה מגזיני ג'אז אירופאים.

נגינתו של פיוטר שמידט מושפעת בעיקר משני ענקי החצוצרה מיילס דייויס ותומאש סטנקו.

זו תהיה הופעת הבכורה של פיוטר שמידט בישראל.

בהופעת הבכורה בישראל, הרביעייה של פיוטר שמידט תשתף פעולה עם אנסמבל כלי מיתר ישראלי בניצוחו של מאסטרו מרק וולוך, מנצח תזמורת האופרה הקאמרית הישראלית, ומנהל הקונסרבטוריון בכפר יונה, בוגר האקדמיה הממלכתית למוסיקה בפרנקפורט.

האנסמבל הפולני-ישראלי המורחב הזה ינגנו עיבודים של מוזיקה המזוהה עם מיילס דייויס. העיבודים נכתבו במיוחד להופעה בפסטיבל הג'אז הפולני, ע"י הפסנתרן והמעבד פאבל תומאשבסקי.

בין הלחנים שינוגנו:  Summertime מתוך "פורגי ובס", Autumn Leaves, Footprints, Stella By Starlight, Round Midnight ועוד.

Piotr Schmidt – trumpet; Paweł Tomaszewski – piano & arrangements; Michał Barański – double bass; Sebastian Kuchczyński – drums

מאסטרו מרק וולוך –  מנצח ואנסמבל כלי מיתר (3 כינורות, ויולה וצ'לו)

 

21:55 – Paweł Tomaszewski Trio

בכורה ארצית

הפסנתרן, המלחין והמעבד פאבל תומאשבסקי, הוא אחד מהמוזיקאים המובילים בפולין. הוא זכה עם הטריו שלו בכל פרס מוזיקה אפשרי בפולין, כולל פרסי "פרדריק" (הגראמי הפולני).

חוץ מהובלת הטריו שלו, תומאשבסקי משתף פעולה עם מוזיקאים בינלאומיים ופולנים רבים, כמריה שניידר, נייג'ל קנדי, לארי קורייל ועוד.

תומאשבסקי כבר הופיע בפסטיבלי ג'אז בישראל, אבל זו תהיה הפעם הראשונה בישראל בה יוביל הרכב משלו.
בהופעה ינגן הטריו של תומאבסקי תוכנית המשלבת לחנים מקוריים וסטנדרטים אמריקאים בעיבודים מיוחדים.

Paweł Tomaszewski – piano; Michał Barański – double bass; Sebastian Kuchczyński – drums

 

למידע וכרטיסים: https://bit.ly/polishjazz23

 

יש לבדוק גם

באש ובמים

  "באש ובמים" סדרת הדרמה הקומית הישראלית של נטפליקס  מאת היוצרים הישראלים חנן סביון וגיא …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.