הסרט השלישי בטרילוגיה הגיאורגית של
דובר קוסאשווילי
"כיף טהור, מהוקצע, מסוגנן, מרגיש כמו שילוב של אלמודובר וקוסטוריצה" אתר SERET
"הענקים של אי הפסחא" הוא מסע משפחתי קסום אל המקומות והזמנים בהם צמחו "חתונה מאוחרת" ו"מתנה משמים"
יציאה לאקרנים: 21.9.23
שלל הקרנות טרום בכורה ברחבי הארץ ב 13.9
בימוי ותסריט: דובר קוסאשווילי | הפקה: מרק רוזנבאום, מיכאל רוזנבאום, יונתן רוזנבאום | צילום: דניאל רוזנבאום | עריכה: יעל פרלוב | מוסיקה: יוסף ברדנשווילי | עיצוב אמנותי: אבי פחימה | עיצוב תלבושות: מיה ברסקי, רייצ’ל בן-דהן
בהשתתפות: גברי בנאי, ניקו טאבאדזה, קייט קונלין, ניקיטה סקלרוק, מריה אובנוב, עדן צימבליסטה, עמית ברזילי, אוראל דרי, שילה קוסאשווילי
על הסרט:
הקרקס של קוסאשווילי חוזר לשוטט במחוזות הקסומים והמוזרים של ילדותו. "הענקים של אי הפסחא" משלים את "חתונה מאוחרת" ו"מתנה משמים" לטרילוגיה לא נרטיבית שמחוברת בזמן, במקום, בהוויה המשפחתית ובדמויות שמשתנות ונראות ורואות מפרספקטיבות אחרות את אותה מציאות מורכבת וביזארית.
ב"חתונה מאוחרת", גיבור הסרט, זאזא (ליאור אשכנזי), המונע מכוחה ההיבריסי של האהבה, נרמס ע"י עוצמתה של המסורת הגיאורגית. ב"מתנה משמים" זאזא חסר אונים מול התמוטטות העולם מסביבו על חוקיו המשתקים.
ב"הענקים של אי הפסחא" דובר מביא את סיפורו של הילד זאזא, דרך עיני מספר בוגרות.
הסרט יוצר תמונה משפחתית רחבה כוללת ושלמה. דרכי ההתמודדות עם הסביבה, של זאזא ומדיאה, הגיבורה הראשית של הסרט, מפוכחות ומועצמות, והסרט לוקח אותנו לגבהים חדשים של אהבה ותשוקה, מוזיקה נפלאה ודמויות ססגוניות, שגורמים לנו להרגיש שלמרות הכל, מעל הכל נמצא אושר אחד גדול.
בסרט אפשר לראות רפרנסים לקולנוע הקלאסי, מהדרמה של פאדרה פאדרונה לגרוטסקיות הכובשת של הדמויות של קוסטוריצה ולסצנות המשפחה הגדולות של קופולה, כשהכל עטוף להפליא במוסיקה של: יוסף ברדנשווילי, הנינו רוטה של דובר קוסאשווילי.
העיצוב האמנותי של אבי פחימה, הצילום של דניאל רוזנבאום והמוסיקה של יוסף ברדנשווילי בניצוחו של דובר קוסאשווילי יוצרים סרט מרהיב ביופיו, שגורם לנו להבין כי דובר קוסאשווילי הוא מהמאסטרים הגדולים של הקולנוע הישראלי.
תקציר:
קומה אחת שתי משפחות ועולם שלם. עולם של סודות ושקרים וגניבות ובגידות ותככים ומחבואים, שלושה דורות, שתי שפות, ומרדף אחד אחרי קלף אחד שהוא בעצם ׳מקום בעולם׳…
זאזא, שחי בצל אביו ותחת מרותו הקשה, אוהב את זהבה ושניהם חיים בעולם פנטסטי שאליו הם מתחברים באמצעות איסוף קלפים על מקומות קסומים ורחוקים. מדיאה החיילת היפה חולמת לצאת ללימודי רפואה ברומניה. לואז'ה, הבריון השכונתי שאותו היא אוהבת יש תוכניות אחרות, ובכלל נראה שכמעט כולם מנסים למנוע ממדיאה את עצמאותה. את העולם הזה מנסה לנהל הסבא הססגוני, שנאבק על שימור חוקי הפטריארכיה בחברה המתקיימת כאי בודד בתוך ישראל החדשה.
התמזגות התרבויות מתנפצת על חייהם של העולים ועל תרבותם הקסומה, שהולכת ונעלמת.
על דובר קוסאשווילי:
נולד ב-1966 באוני, גיאורגיה. בגיל צעיר עלה עם משפחתו לישראל, והתגורר עמה באור יהודה. מבמאי הקולנוע המוערכים בישראל, כמו גם תסריטאי ושחקן מחונן, זוכה שלושה פרסי אופיר.
במסגרת לימודיו בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב ביים את סרט הקולנוע הראשון שלו, "עם חוקים", סרט קצר בהשתתפות אלון אבוטבול ורבקה מיכאלי. הסרט המתאר תהליך התבגרות במשפחה גרוזינית זכה בפרס וולג'ין היוקרתי בפסטיבל ירושלים ובפרסים בפסטיבלים נחשבים נוספים כמו מקום שני בפרס מיוחד בפסטיבל קאן ועוד.
בשנת 2001 יצא לאקרנים סרטו האייקוני "חתונה מאוחרת", שהביא לקוסאשווילי חשיפה בינלאומית נרחבת והצלחה ענקית, הסרט הפך במהרה לאחד הסרטים הישראליים המצליחים והמרוויחים ביותר שנוצרו אי פעם. הסרט מספר את סיפורו של זאזא, המנהל רומן מלא תשוקה עם אם חד הורית, בניגוד לערכי המשפחה הגרוזינית. בסרט משתתפים ליאור אשכנזי, מוני מושונוב ורונית אלקבץ. בנוסף משתתפת בסרט אמו של דובר קוסאשווילי, אשר זכתה בפרס אופיר על משחקה בסרט. "חתונה מאוחרת" זכה בשלל פרסים בפסטיבלים בינלאומיים ובעשרה פרסי אופיר.
בשנת 2003 כתב וביים את סרטו השני העוסק במשפחה גרוזינית – "מתנה משמים" המספר על חבורת גברים בני משפחה גרוזינית אחת המתכננים שוד יהלומים גדול. בסרט הופיעו יובל סגל, רמי הויברגר , מוני מושונוב, ליאור אשכנזי , קוסאשווילי עצמו ושחקנים נוספים.
בשנת 2010 יצאו שני סרטים לדובר, אחד בישראל: "התגנבות יחידים" המבוסס על ספרו של יהושוע קנז, ואחד בארצות הברית: עיבוד למחזה של צ'כוב, "הדו קרב". בשנת 2012 יצא סרטו "רווקה פלוס", ב2015 יצא סרטו "זוג יונים".
באמתחתו של קוסאשווילי כמה תפקידי משחק משובחים: ב-2016 שיחק ב"מטומטמת", ב-2018 שיחק ב"מלכות" וב-2019 זכה בפרס אופיר על משחקו בסרט "קצפת ודובדבנים" של גור בנטביץ'.
על השחקנים:
גברי בנאי (המגלם את עוטרי)
מגדולי השחקנים והקומיקאים בישראל נולד בשנת 1939.
את צעדיו הראשונים בעולם הבידור עשה בלהקת הנח"ל. עם סיום שירותו הצבאי, הצטרף ללהקת "התרנגולים" יחד עם שייקה לוי ופולי. ומשם המשיכו השלושה ל "הגשש החיוור", ששלטה בעולם הבידור הישראלי ארבעים שנה. בנאי השתתף בסרטי קולנוע רבים, בין היתר בסרטים: "גבעת חלפון אינה עונה" (1976) בתפקיד ג'ינג'י, "שלאגר" (1979), בתפקיד בנג'י שמש, ו"הקרב על הוועד" (1986), בתפקיד ג'ימבו.
בנאי חתן פרס ישראל ופרס מפעל חיים של אמ"י. לצורך התפקיד ב"הענקים של אי הפסחא" למד לדבר גרוזינית.
קייט קונלין (המגלמת את מדיאה)
נולדה בשנת 1998. קונלין היא דוגמנית ישראלית בינלאומית המשחקת בתפקיד ראשי בסרט זה, התפקיד הראשון שלה בקולנוע. היא נחשפה בתקשורת בעקבות הזוגיות שלה עם נוכל הטינדר, ומאז התרחקה מישראל, וחיה במיאמי במסגרת קריירת הדוגמנות שלה עבדה ביותר מ15 מדינות, כיכבה על שער מגזין "ווג", דיגמנה דולצ׳ה גבאנה ורוברטו קוואלי, וצעדה בשלל תצוגות CHLOE.
ניקו טאבאדזה (המגלם את יאשה)
נולד בשנת 1970 בטביליסי, גאורגיה. שחקן קולנוע ותיאטרון. ב-1992 השלים את לימודי המשחק שלו במכון טביליסי ללימודי תיאטרון על שם שוטה רוסטוולי. שנה לאחר מכם הקים חברת תיאטרון בשם King’s Quarter והפך למנהל האומנותי שלה. ב-1997 החל לעבוד בתיאטרון האקדמי של טביליסי על שם ק. מרז׳נישווילי. בין תפקידיו בתיאטרון – גורוב ב״הגברת עם הכלבלב״ עפ״י צ׳כוב, אוברון ב״חלום לי קיץ״ עפ״י שייקספיר, דמיטרי ב״הבעל הנצחי״ עפ״י דוסטוייבסקי ורבים נוספים. החל לשחק בסרטים עוד כנער וזכה בפרסים. בתיק העבודות שלו יותר מ-20 עבודות קולנוע וטלוויזיה.
ניקיטה סקלרוק (המגלם את וואז'ה)
בן 24, בשנתיים האחרונות עוסק בדוגמנות ברחבי העולם (לונדון, ברצלונה, פריז וישראל). תפקידו הראשון בתחום המשחק הוא בסרט זה, "הענקים של אי הפסחא".
מריה אובנוב (המגלמת את לילי)
נולדה ב1969 בטביליסי, גיאורגיה. עלתה לארץ בשנת 1995. משנת 1999 משחקת בטלוויזיה, בקולנוע ובתיאטרון. בין השאר השתתפה בסדרה "זינזנה", בסרט "חתונה מאוחרת", ובהצגה "גן הדובדבנים" של צ'כוב.
מלווה את דרכו של קוסאשווילי מאז סרטו הקצר "עם חוקים", במשחק שלה בסרטיו, בהדרכת שחקניו ובלימוד שלהם את השפה הגרוזינית.
ישראל 2023 | 109 דקות | עברית, גיאורגית | תרגום לעברית, אנגלית