יומנים אישיים שנכתבו בזמן המלחמה בבודפשט ומתעדים את זוועות היומיום ורדיפת היהודים
יומן שבזכות פרסומו זכתה הכותבת להכרה כ"חסידת אומות העולם" ; שורדת שואה שנאנסת בתום המלחמה ; מורה הונגרי המזדעזע מהאדישות של עמיתיו ועוד
- הסרט ישודר ב-17 באפריל, יום רביעי, לאחר שידור הטקס הממלכתי מיד ושם ב- כאן 11 ובדיגיטל
הסרט "יומני בודפשט" עוקב אחר אירועי השנה האחרונה של מלחמת העולם השנייה ושואת יהודי העיר בודפשט בהונגריה, כפי שתועדו ביומנים אישיים, שנכתבו בזמן אמת, על ידי יהודים ושכניהם הנוצרים, תושבי בודפשט . היומנים הפרטיים מתעדים מנקודות המבט השונות את ההתדרדרות היומיומית, את רדיפת היהודים, את הקרבות שכמעט החריבו את העיר ואת ההתפקחות שבאה עם סיום המלחמה.
היומנים המוצגים בסרט נבחרו מתוך 100 יומנים, אשר נכתבו על ידי "אנשים פשוטים" ומספרים על השמועות, התקוות, והבשורות המרות. היומנים מפרטים, באופן אינטימי וללא כל מסננים, את רגשותיהם של הכותבים, תפיסות עולמם ולעיתים גם חושפים סודות אפלים.
הסרט עוקב אחר יומניהם וסיפור חייהן של מספר דמויות מרכזיות, בהן:
ד"ר מאריה מאדי – רופאה הונגריה, שהעניקה מסתור לחברתה היהודייה ולאחיינה בן השבע, למרות שהתגוררה בסמוך למטה הגסטפו. לאחר המלחמה זכתה להכרה כאחת מ"חסידות אומות העולם".
פאני גיארמטי – אשתו של המשורר ההונגרי היהודי המפורסם, מיקלוש רדנוטי. פאני מתארת את המצוקה מרגע היעלמותו של אהובה ועד הימים שאחרי המלחמה, כשהיא נתקלת באכזריות הכיבוש החדש, לאחר שחייל רוסי אנס אותה.
מיקלוש קובלובסקי – מורה בתיכון, שהתנגד לכיבוש הגרמני וניסה לשכנע את תלמידיו לא לקחת חלק במעשי הרצח שנעשו כנגד היהודים. היומן של מיקלוש חושף את ויכוחיו הסוערים עם התלמידים ואת האדישות שפגש בחדר המורים.
יהודית אורנשטיין – סטודנטית יהודייה המתארת את חלופת המכתבים שניהלה עם קרוביה בעיירה במזרח. משתפת על חוסר הוודאות והחשש מפני המשלוחים למחנות השמדה. אורנשטיין הכירה בזמן המלחמה שני מחזרים צעירים, וכאשר היומן מתגלה לאחר מותה, הוא נמסר למי שהיה חברה באותה העת, שהתפלא לגלות בין דפי היומן, שאהבתה הייתה נתונה לבחור אחר.
במאי: שי פוגלמן | עורכת: סיון גונשורוביץ | מפיקים: צפריר קוחנובסקי, מירי עזרא | חברת ההפקה: טי.טי.וי הפקות | הסרט הופק עבור כאן11, בסיוע הקרן החדשה לטלוויזיה וקולנוע, מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.