יום חמישי , מרץ 23 2023
מעברים, כאן 11

מעברים

 

"מעברים": סיפורם של לוחמי המעברים המשרתים במחסומים בסדרה חדשה שתשודר בכאן 11 ובדיגיטל

הקושי בעמידה היום-יומית במחסומים, העימותים עם האוכלוסייה הפלסטינית והשירות הצבאי השוחק – על כל אלה בסדרה "מעברים" המלווה את הלוחמים במעברי הביטחון הפרק הראשון ישודר ביום שלישי, 29 באוקטובר, בשעה 21:40

 

 

מעטים פוגשים את האוכלוסייה הפלסטינית בכל יום, ומעטים מכירים כמותם את הרגישויות, הקשיים והמורכבויות שביחסים בין צה"ל לאוכלוסייה המתגוררת בצד השני של המחסום. הסדרה הדוקומנטרית החדשה "מעברים", שיצרו איריס ואיציק לרנר, מספרת את סיפורם של לוחמי המעברים המשרתים במחסומים הנפיצים ביותר: עוטף ירושלים, קלנדיה ומעבר רחל. הסדרה עוקבת אחר היחסים היום-יומיים שלהם עם האוכלוסייה המקומית. גיבורי הסדרה הם חיילים שרק לפני חודשים אחדים סיימו לימודי תיכון, והיום הם האחראים לשמירת השקט היחסי בין ישראל לתושבי הרשות הפלסטינית.

 

בשלושה פרקים מלווה הסדרה את החיילים במשך שנה – מיום גיוסם למשטרה הצבאית והכשרתם להיות "מאבחני ביטחון" במחסומים בגדה המערבית ועד הגעתם למחסומים לשגרת שירותם הצבאי בהם.

 

הפרק הראשון בסדרה ישודר ביום שלישי, 29 באוקטובר, בשעה 21:40 ומתועדת בו טירונות לוחמי המחסומים מבעד לעיניהם של מספר חיילים. במשך שישה שבועות הם נחשפים בפעם הראשונה בחייהם למחסום קלנדיה ולמעבר רחל ומתמודדים עם הדילמות המוסריות שבחיכוך היום-יומי עם האוכלוסייה הפלסטינית.

 

גיבורי הסדרה:

שיראז וקיל – נולדה בנהרייה, בת בכורה להוריה. גויסה למשטרה הצבאית למרות סירובה לשרת בחיל הזה. בתחילת דרכה בצבא לא הפסיקה לבכות, אך אט אט התרגלה לעובדה שתשרת במחסומים. בהמשך הדרך היא לא יכולה לחשוב על שירות במקום אחר, ולו בשל החברים שלה לשירות הצבאי.

 

יובל מרום – חיילת בודדה, שבאה ממשפחה מפוררת. היא אחת מחמש אחיות, ומתגוררת אצל אחותה הבכורה. עם אחותה התאומה היא לא בקשר וכך גם עם אימה הביולוגית. הוריה התגרשו כשהייתה בת 10, ואביה חי ברומניה.

 

שמעון דרוויש – תושב אור יהודה. בעיני חבריו הוא נחשב לגדול הסרבנים, שכן סירב להתגייס למשטרה הצבאית ולהיות מאבטח בקניון ש'פותח וסוגר בגאז'', לדבריו. כבר ביום הגיוס הובטח לו שינסו להעבירו ליחידה קרבית יותר, אך זה לא קרה. שני אחיו של שמעון היו ביחידות קרביות, והוא רוצה להידמות להם. לכן הוא ממשיך לעשות כל מאמץ לעבור ליחידה אחרת.

 

רותם שקד – גרה בהוד השרון, והיא בת יחידה להוריה. כבר לפני הגיוס עסקה בפעילות ציבורית. כשנודע לה שצה"ל יגייס אותה להיות לוחמת מעברים, התמרמרה, אך בסופו של דבר קיבלה זאת. היא חוששת שלא תוכל להתגבר על הקושי שבחיכוך עם פלסטינים במחסום. גם הקושי הפיזי בטירונות אינו מקל עליה.

 

מיקה דאובר – גרה בפתח תקווה עם אימה. אביה, שהוא החבר הכי טוב שלה, חי בחו"ל. היא התגייסה כדי להיות לוחמת מעברים וידעה שלא יהיה לה קל, אך נאבקה בשיניים לסיים את מסלול ההכשרה ולשרת במחסום קלנדיה.

 

רותם גזר – גר במודיעין. הוא קיווה לשרת במג"ב אך גויס לתפקיד 'לוחם מעברים'. הוא מסרב לכל פקודה ומתקשה להבין שאין סיכוי להיאבק בשיטה. מי שמנסה לסייע לו הוא אביו שלוחץ עליו להפסיק להילחם במערכת.

 

בן חמדני – גר בראשון לציון עם אימו. מיומו הראשון בצבא חלם להיות מפקד ואף נאבק לשם כך בכל כוחו. לצערו, הוא לא מצליח לעבור את המבדקים המוכיחים את התאמתו לתפקיד פיקוד, והוא נאלץ להסתפק בשירות במעברים.

 

כפיר לוי – גר ברעננה. כשהיה בן 3 התגרשו הוריו, ואביו לא הכיר בו מאז. כפיר גדל אצל סבא שלו, שהיווה בעבורו דמות אב. גם כפיר נמנה עם הסרבנים בתחילת הטירונות, אבל הוא מבין שאין טעם להתנגד ומיישר קו עם המשמעת המוקפדת.

 

ויקטור גולץ – גר בגבעת אולגה, בן יחיד להורים שעלו מרוסיה. הוא רצה בכל מאודו להיות חייל קרבי ואף הגדיר את עצמו בכל הזדמנות כ"מורעל צבא". הוריו סירבו לחתום ולאשר לו שירות קרבי בצנחנים, והשירות במשטרה הצבאית, שלשם גויס בסופו של דבר מתסכל אותו.

 

נתלי דהן – המג"דית הכי קרבית של צה"ל, גרה במושב אביבים שבצפון, אמא לשלושה ילדים. עלתה מרוסיה שהייתה בת 8 עם אבא שלה, אמא שלה נשארה מאחור כי לא רצתה להתגייר. נטלי מאמינה וגם מיישמת את הקשר האישי מול החיילים. אחרי שנתיים רציפות ומסוכנות במחסומים, היא פונה לכיוון אחר ומפתיע.

 

צלם ראשי: יואב קליימן

עורך: תור בן מיור 

מוסיקה: תמר אייזנמן

מפיקים: איריס ואיציק לרנר

יוצר הסדרה: איציק לרנר

יש לבדוק גם

הוא חוזר

הוא חוזר… עונה שביעית של "המרדף" יוצאת לדרך בכאן 11, כשלעמדת המנחה חוזר האיש והצ'ארם …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.