יום שישי , אפריל 19 2024
פרקי מכונות מאת סלין אסייג

פרקי מכונות

רומן חדש מאת סלין אסייג, מחברת הספר "צעקה הפוכה" שזכה בפרס שרת התרבות ליצירת ביכורים והיה מועמד לפרס ספיר

פִּרקֵי מכונות מאת סלין אסייג

חדש בסדרת "מקור לספרות ישראלית" בעריכת דנה אולמרט

הוצאת אחוזת בית

"היא חושבת שבגלל הרעש לא שומעים דבר מהמסדרון שחוצה את הבניין. לפעמים היא חושבת שהנפש שלה נכה. היא לא יכולה למצוא את המילים להסביר את עצמה. היא רוצה שזה ישתנה, היא רוצה להפוך את כל המחשבות למילים."

 

הגיבורה חסרת השם של "פִּרקֵי מכונות" עובדת במפעל "התבנית" לייצור חלקי מתכת. את זמנה היא מעבירה לצד הכַּרסוֹמוֹת והמכבשים, חשופה לצלילים המתכתיים הבוקעים מהם. היא ממעטת לדבר עם הפועלים שסביבה, אך מרבה להתבונן בהם, לתעד את פעולותיהם ולנחש את מחשבותיהם. יותר מכול היא רוצה להצליח "להפוך את המחשבות למילים", לכתוב עליהם, וכך אולי לפרוץ את ההרגשה שהחיים משתקים אותה: "אני היא האישה השותקת. אני חושבת על עצמי שאני כמו אישה משותקת." הרצון הזה מוביל את הגיבורה להצטרף לסדנת כתיבה ולמצוא אט-אט את המילים שהיא מבקשת.

ברומן מאופק ורב-עוצמה, אינטימי מאוד אבל גם מלא בתחושות ניכור, משרטטת אסייג עולם סיזיפי ומכאני שמאיים לסגור על הגיבורה. מבעד לפעולות החוזרות ונשנות ובתוך סביבת העבודה הקשה של עולם המפעלים, היא מוצאת לבסוף את קולה.

"ב'צעקה הפוכה' הביאה סלין אסייג אל תוך הפרוזה העכשווית קול חדש, נוקב ופצוע והשמיעה דרכו סיפור חניכה עצמי של נערה בבת-ים של שנות השבעים והשמונים," אומרת עורכת הספר, דנה אולמרט. "ב'פִּרקֵי מכונות' הקול הישיר והייחודי של סלין אסייג מופנה החוצה, והגיבורה משתמשת בו כדי להתבונן בחבריה לעבודה, פועלי הייצור. היא כותבת על חייהם ועל חייה לצד המכונות החזקות והמסוכנות הללו, על המכאניות של הקיום ועל הכתיבה כמנגנון שעשוי לשבש, ולו לרגע, את הדפוסים האוטומטיים של החיים."

סלין אסייג היא ילידת בת ים, בעלת תואר שני בספרות עברית מאוניברסיטת בן גוריון. בעברה עבדה כהנדסאית מכונות. ספרה הראשון "צעקה הפוכה" זכה לביקורות נלהבות וזיכה אותה בפרס שרת התרבות לספרי ביכורים, במועמדות לפרס ספיר ובמלגת "פרדס" של הספרייה הלאומית. "פִּרקֵי מכונות" הוא ספרה השני. איור הכריכה נוצר במיוחד לעטיפת הספר על ידי האמנית אירית חמו.

"יש בכתיבתה הדים המזכירים את כתיבתם של הסופרים הבורגנים הגדולים – תומאס מאן ונגיב מחפוז – ודומה שהמתח בין אירופה למצרים הוא המפעם ביסוד הסגנון הריאליסטי האישי של אסייג" | אריאל הירשפלד, מתוך נימוקי הוועדה להענקת מלגת "פרדס".

191 עמ' | 88 ש"ח

יש לבדוק גם

אולמי שושנים

אולמי שושנים / סלין אסייג     אם, נניח, בעוד חמישים או מאה שנים, מישהו …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.